Gedrag van een gebouw bij brand
Een gevel kan worden blootgesteld aan vuur door een buiten brand (bv een container) of een brand in het naastgelegen gebouw die overgeslagen is naar andere ruimtes en naar buiten. Wat gebeurt er met de gevel of bouwmaterialen van een gebouw bij brand? Dit is afhankelijk van de materialen waaruit het gebouw bestaat.
Brandbare gevelelementen
Bevat het gebouw veel brandbare materialen, dan zal het vuur en de toxische rook zich sneller en makkelijker verspreiden in vergelijking met een gebouw dat bestaat uit nagenoeg onbrandbare bouwmaterialen. Brandbare bouwmaterialen hullen de gevel sneller in vuur en rook, waardoor een veel groter gedeelte van het gebouw gevaarlijk wordt en meer bewoners in gevaar komen. De gevel wordt in dit scenario een belangrijke bron van brandstof waardoor het vuur zich kan uitbreiden. De intensiteit van de hitte langs de gevel kan ramen laten breken, waardoor het vuur zich over meerdere verdiepingen kan verspreiden.
Risico’s van brandbare bouwmaterialen
Pieter Maes, professioneel brandweerman bij het brandweercorps van Brussel en Trainer in Brandgedrag, zegt het zo: “Als het vuur zich via de gevel uitbreidt naar de rest van het gebouw lopen degenen die achterblijven gevaar. Als zij echter de vluchtroutes gaan gebruiken, kan dit het bluswerk en reddingswerk van de brandweer via dezelfde routes bemoeilijken. Daarom is het zo belangrijk dat branden zich niet uitbreiden via de gevels. Door het bekleden van gebouwen, of dat nou woningen, kantoorgebouwen, scholen of ziekenhuizen zijn, met brandbare materialen, riskeer je nu juist dat dit gebeurt.’’ Om deze reden is het bekleden en isoleren van middelhoge en hoge flatgebouwen met onbrandbare materialen zo belangrijk. Een gevel die niet brandt hoef je ook niet te blussen!
1 Bron: IVF