Stap 1
Beperk de energievraag
De eerste en meest doeltreffende stap om de energievraag te beperken, is het toepassen van energiebesparende (steden)bouwkundige maatregelen. Isoleren is bijvoorbeeld een eenvoudige en effectieve manier om het energieverbruik van een gebouw of woning terug te dringen. Daarbij zijn met name de begane grondvloer, de spouwmuur en het schuine dak van een verwarmde zolder interessant, omdat ze een hoog rendement hebben; zeker wanneer ze worden gecombineerd met HR+++ glas. Het beperken van de energievraag is de meest duurzame stap van de Trias Energetica: energie die niet nodig is, hoeft namelijk ook niet te worden opgewekt.
Stap 2
Gebruik energie uit reststromen en hernieuwbare bronnen
Vervolgens gaat het erom zoveel mogelijk energie te halen uit reststromen en hernieuwbare bronnen. Een bekend voorbeeld van het gebruik van reststromen is warmteterugwinning (WTW) of het benutten van restwarmte uit de nabije omgeving (bijvoorbeeld industriële processen). Hernieuwbare energiebronnen zijn onder meer zonne-energie, warmtepompen en windenergie. Daarbij zijn slimme combinaties
mogelijk met de maatregelen uit stap 1; denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen op een goed geïsoleerd schuin of plat dak. Behalve dat het duurzaam is, kan het ook kostentechnisch aantrekkelijk zijn om hiervoor te kiezen: gebouweigenaren die meer energie opwekken dan zij verbruiken kunnen dit vaak tegen betaling terugleveren aan hun energieleverancier.
Stap 3
Wees efficiënt en voorkom verspilling
In de praktijk blijken stap 1 en 2 vaak nog niet voldoende om aan de totale energievraag te voldoen. In dat geval is de exploitant of bewoner aangewezen op fossiele energiebronnen (gas, aardolie, kolen). Trias Energetica adviseert om deze eindige bronnen zo efficiënt mogelijk in te zetten en verspilling te voorkomen door het inzetten van energiebesparende installaties. Denk bijvoorbeeld aan HR-ketels, LED-verlichting of het plaatsen van aanwezigheidsmelders die de verlichting aansturen. Een maatregel waar niet zo snel aan wordt gedacht, maar die aardig wat energie kan besparen, is het isoleren van warmwaterleidingen. Zeker wanneer deze leidingen door een onverwarmde of niet-geïsoleerde ruimte lopen, valt hier snel winst te behalen.