Duurzaam en verantwoord concept
Met een energiegebruik van slechts 12kWh/m2 per jaar werd het een vrijwel passief gebouw. Om dit te bereiken, werd gebruik gemaakt van verschillende technieken, zoals warmteterugwinning, natuurlijk licht, vierdubbele beglazing met een ingebouwd zonweringsysteem, groene daken en hergebruik van regenwater. De materiaalkeuze werd bepaald op basis van de milieubelasting van een product gedurende de hele levenscyclus. Mede om deze reden werd gekozen voor Rockfon plafondpanelen in de lokalen en ROCKWOOL Rockvent isolatie in de gevels. Voor de gevelbekleding koos Vonck voor Rockpanel Chameleon platen, Rockpanel Natural en Colours.
Brandveiligheid
Het behoeft weinig toelichting dat veiligheid bij het ontwerp van een basisschool voorop staat. Aangezien de gevel vaak bepalend is voor de omvang van een brand, nam Árter het zekere voor het onzekere en koos voor onbrandbare rotswol gevelisolatie van ROCKWOOL. Door het toepassen van onbrandbare isolatie (A1) kan een ongewenste brandreactie van de gevel worden voorkomen. De toegepaste Rockvent isolatieplaten zijn ingedeeld in EUROCLASS A1 volgens EN 13501-1. Het isolatiemateriaal is perfect bestand tegen vuur en verdraagt temperaturen tot boven de 1.000 °C. ROCKWOOL rotswol heeft een verwaarloosbare verbrandingswaarde, zodat het de brandreactieklasse van het gevelelement niet nadelig beïnvloedt. Bovendien draagt het isolatiemateriaal niet of nauwelijks bij aan rookontwikkeling, dus ook niet aan een mogelijke snelle uitbreiding van de brand door plotselinge ontbranding van nog niet verbrande rookgassen.
Verrassend effect
De Rockpanel gevelbekleding is verlijmd toegepast vanuit esthetisch oogpunt. “Ik was blij verrast dat ik door het meekleuren met de zonnestand het ‘cyclische’ van de school kon versterken en tegelijk de BREEAM A+ rating kon krijgen”, aldus Vonck. “Tegelijk moet de opbouw van de gevel van ultra-laag-energetische gebouwen zorgvuldig gedetailleerd worden. Daarom is het voor architect en aannemer belangrijk om te kunnen steunen op firma’s die de nodige testen, analyses, referenties en werfbegeleiding kunnen garanderen.” De panelen versterken volgens Vonck ook de architectuur van het gebouw. “Ze zijn voorzien van een kristallaag die, afhankelijk van het perspectief en het zonlicht, een verrassend effect heeft op de kleurbeleving. De verkleuring van de panelen past wonderwel met de seizoensveranderingen in de moestuinen rondom de cirkels.” Het materiaal is door de topafwerking , flexibiliteit en de ongevoeligheid voor weersomstandigheden of vocht bovendien ideaal als informatiedrager. Na bijvoorbeeld het graveren van tekst is geen speciale behandeling nodig, ook niet voor de zichtbare basisplaat. “De met kristal gecoate panelen lieten zelfs een creatief gebruik toe, door er simpelweg letters in te frezen”, vertelt Vonck. Ook Thierry Laroy van hoofdaannemer CFE Brabant noemt de eenvoudige verwerking een belangrijk punt. “Ik had geen ervaring met de panelen, maar de installatie was geen probleem.”