ROCKWOOL kondigt met trots aan dat de fabriek in Roermond een grote rol gaat spelen in het behalen van zijn ambitieuze globale CO2-reductiedoelstellingen. De Group en ROCKWOOL B.V. gaven recentelijk hun goedkeuring voor de plannen voor elektrificatie van twee productielijnen in Roermond. Dit markeert een mijlpaal in het streven van het bedrijf naar de science-based CO2-reductiedoelstellingen voor 2034 en de route naar ‘netto nul uitstoot’ in 2050.
ROCKWOOL Roermond gaat twee productielijnen ombouwen naar een innovatieve elektrische smelttechnologie op basis van groene energie. Na inbedrijfstelling zal de CO2-uitstoot op deze lijnen naar verwachting met maar liefst 80 procent verminderen, wat resulteert in een afname van de totale CO2-uitstoot van de hele fabriek met meer dan de helft.
Volgens de planning zou de ombouw naar het geëlektrificeerde smeltproces gereed moeten zijn in de periode 2025-2027. De technische werkzaamheden zijn nu al volop aan de gang. ROCKWOOL besloot enkele jaren geleden al de netaansluitingscapaciteit naar de Roermondse fabriek uit te breiden.
"We zijn trots op de significante bijdrage die de elektrificatie van beide lijnen levert aan onze inspanningen om de klimaatdoelstellingen te behalen", aldus Jos Dumoulin, Technical Director bij ROCKWOOL. "Dit versnelt ons traject om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en versterkt onze marktpositie als duurzaam bedrijf." De implementatie van deze innovatieve technologie wordt uitgevoerd met de steun van de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.
ROCKWOOL blijft niet stilzitten en is vastbesloten om verdere stappen te zetten richting een koolstofarme economie. Het bedrijf legt zich niet alleen toe op de ontwikkeling en de implementatie van nieuwe technologieën, maar is ook in overleg met de overheid om de beschikbaarheid van koolstofarme energie te waarborgen, in de vorm van elektriciteit of waterstof.
ROCKWOOL is met circa 1.200 medewerkers één van de grotere werkgevers van Midden-Limburg en levert met zijn producten een wezenlijke bijdrage aan de klimaat- en energietransitie. Daarmee is het een deel van de oplossing voor de huidige klimaatuitdagingen. De producten uit Roermond worden grotendeels toegepast in bouw-, renovatie- en isolatieprojecten in de Benelux. De ‘footprint’ van het productieproces wordt daarbij volledig gecompenseerd door de milieuwinst in eigen land en omgeving. Met de positieve impact van de producten die hier gemaakt worden, levert ROCKWOOL een significante bijdrage aan de duurzaamheidsuitdaging in Benelux.